tirsdag 31. mai 2011

13 fakta om lykkelige mennesker


Lykkelige mennesker er givere.

Forskning viser at folk som er givere, de som tjener andre og er altruistiske, er mye lykkeligere enn de som ikke er givere.

Nevrologene Jorge Hall og Jordan Grafman fra National Institutes of Health oppdaget at gledesenteret i hjernen også (som med god mat etc..) lyser opp når folk tenker på å gi til andre. Men, legg merke til at det å gi utover sine resurser (dvs., emosjonelle, finansielle) kan ha motsatt effekt.

Lykkelige mennesker venter ikke på ”en dag”.

Lykkelige mennesker er lykkelige "nå", ikke når de får sin første million, eller skriver sin første bok, eller finner ”drømmemannen/kvinnen”. Forskning viser at det er mindre sannsynlighet for at mennesker som opplever de små og større gledene i nuet blir stresset og deprimert. Folk som er dyktige til å ta til fange gleden i øyeblikket, holde fast på gode følelser og verdsette ting i "nuet" er ikke avhengige av "en dag når ting blir bedre"-sinnstilstanden. De gjør tingene bedre nå.

Lykkelige mennesker forfølger mål.

Mange mennesker er ikke i kontakt med sine innerste ønsker og begjær. De gjør andre folks forventninger til sine mål. Resultatet er at hele deres hjerte, sjel og ånd ikke er med i det de gjør. Hva slags mål er det lykkelige mennesker forfølger? Ikke bare hvilke mål som helst. De velger mål som allerede er iboende, mål som springer ut av den de virkelig er. De griper tak i mål som hopper ut av deres hjerte, mål som har vært der lenge. De gjør seg mål som er spesifikke, målbare, oppnåelige, realistiske og betimelige.

Lykkelige mennesker sammenligner ikke seg selv med andre.

Du er unik, med egne gaver, talenter, og “hestekrefter”. Det å sammenligne seg selv med andre er som å sammenligne epler og appelsiner. Lykkelige mennesker gir mindre oppmerksomhet til hvordan andre har det, og mer oppmerksomhet til sitt eget liv og hvordan man kan gjøre det bedre. De får inspirasjon fra andre mennesker, men tar eierskap til sitt eget liv, sitt utseende, sine talenter, sine gener, sin kjemi, hormon nivåer, og personlighet.

Lykkelige mennesker tenker gode tanker.

To personer kan ha samme erfaring, men én gir opp og den andre når målet. Hvorfor? Lykkelige mennesker tar ikke avvisning og nederlag personlig, men har tro på fremtiden. En av de mest dokumenterte realitetene i psykologi-forskning er at det du tenker påvirker ditt humør, dine angst nivåer, din ytelse og din velvære. Hver eneste dag tenker lykkelige mennesker gode tanker som hjelper dem til å være lykkelige, og ulykkelige mennesker gjør det motsatte.


Lykkelige mennesker er takknemlige.

Et av de kraftigste funnene i psykologi er at folk som er takknemlige, og som praktiserer takknemlighet jevnlig, helt påtagelig har andre nivåer av lykke enn de som ikke gjør det. Lykkelige mennesker er i stand til å gå over fra å være helt knust til å være blomstrende som følge av at de praktiserer takknemlighet. Når vi er takknemlige og når vi uttrykker det til andre er vi lykkeligere. Forskning viser at takknemlige mennesker har mindre følelsesmessige og psykiske plager. Dessuten viser de bedre relasjonelle evner og de er mindre misunnelige og mindre materialistiske.

Lykkelige mennesker stiller seg ikke likegyldige til lykke.

Det er en forskjell mellom å si, "God morgen, Gud," og "Gode Gud, (det er-) morgen". Den første hilsen er et varemerke for folk som investerer tid og ressurser i å bygge et fullt og meningsfylt liv. Den andre hilsen snakker om en lat holdning, mangel på bevegelse, en entropi (”nedadgående spiral”/kaos). Hvis du er fornøyd, vil du finne tid og ressurser til å gjøre det du elsker og å være glad for det.

Lykkelige mennesker er fullt engasjert.

Tid ser ut til å forsvinne når lykkelige mennesker jobber med prosjekter eller aktiviteter de liker. De opplever det som kalles "flow", når deres følelser og sinn er justert inn mot den pågående oppgaven. Denne erfaringen er sagt å skape spontan glede, til og med ”bortrykkelse”.

Lykkelige mennesker setter grenser.

Forskning viser at hvis du ikke tillater folk å kontrollere deg, misbruke deg eller behandle deg dårlig vil du bli lykkeligere. Å ha grenser betyr at du setter grenser for hva du vil og ikke vil tillate i livet ditt. I psykologi kalles det «locus of control" - når du har kontroll over din situasjon og ditt liv. Når det gjelder grenser betyr det at du ikke lar andres kontroll, manipulasjon, uansvarlighet eller til og med overgrep ha kontroll/makt i ditt liv.

Lykkelige mennesker knytter seg til andre.

Lykkelige mennesker er dypt forbundet med familiemedlemmer, venner og kolleger. De har et sosialt støttesystem der de blir akseptert for den de er, uavhengig av sine begrensninger og feil. På denne måten er lykkelige mennesker ikke ensomme, ikke alene og definitivt ikke isolerte.

Lykkelige mennesker tilgir.

Det å tilgi betyr ikke å forsone seg med den som har gjort en urett eller å stole på vedkommende igjen. Tilgivelse er definert som "å kansellere en gjeld". Det betyr at mennesker som har såret deg ikke lenger skylder deg noe, fordi du har gitt slipp på den straffbare handlingen. Resultater fra forskning bekrefter at dersom du tilgir andre, er du selv den som vinner mest på det - du vil ikke gå rundt med mye bitterhet, sinne og et hode fullt av negative tanker over en hendelse i fortiden eller mot en person som har skadet deg. Lykkelige mennesker har en evne til å tilgi og gå videre etter å ha blitt såret, bryte forbindelsen mellom seg selv og en tidligere sårende hendelse. Tilgivelse krever bare én person – deg!

Lykkelige mennesker har et kall.

Forskere har identifisert tre typer mennesker: De som ser sitt arbeid som en "jobb", hvor det å “tjene til livets brød” blir sett på som det viktigste formålet. De som ser sitt arbeid som en "karriere", med det formål å komme seg ”fram og opp” her i livet. Og de som ser sitt arbeid som et "kall", hvor formålet er å bidra til et større gode, og for den iboende nytte og opplevelse av saken i seg selv. Vårt kall har å gjøre med å bruke våre gaver og lidenskaper til å hjelpe andre og å gjøre verden til et bedre sted. Lykkelige mennesker går inn i dypet av sitt hjerte og finner der det de virkelig elsker å gjøre, noe som bringer dem oppfyllelse og glede.


Lykkelige mennesker har en religiøs tro.

Forsker i lykke, Sonia Lyubomirsky, finner at religiøse mennesker er lykkeligere og sunnere, og kommer seg bedre etter traumer enn ikke-religiøse mennesker. Utallige andre studier har vist det positive forholdet mellom tro og fysisk helse og levealder. Det å ha en tro, og å se Gud som en partner i det å takle livet, har vist seg å hjelpe mot depresjon og redusere antall selvmord. Når vi er rotfestet i vårt forhold til Gud, kan vi møte uansett hva som måtte skje med optimisme.


Hentet fra:


http://vintageathome.blogspot.com/search/label/Fakta%20om%20Lykkelige%20Mennesker

som igjen har "lånt" og oversatt til norsk fra Amy Chaves' blogg.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Setter stor pris på om du legger igjen et spor etter deg :)