mandag 13. februar 2012

Yad Vashem Holocaust museum i Israel


Besøkte Yad Vashem Holocaust museum november 2011. 
Sterkt, tragisk og grusomt er ord som beskriver besøket!
Minnesmerke for barn var veldig opplevelsesrikt. Fem lys, for kunstnerens fem år gamle sønn, har blitt satt inn i et rom med speil i alle retninger, slik at de fem lysene blir til tusenvis av lys, som symboliserer alle barna som ble drept under Holcaust. Og på høytalerne går et bånd som er innspilt med alle navnene på banra. De navnene vi hørte da vi var inne her, vil det ta tre år før de blir spilt av igjen. Det sier vel sitt! Tenk at menesket kan være så grusomt!


Fra wikipedia:

Yad Vashem (hebraisk יד ושם også stavet Yad VaShem; er Israels offisielle minnesmerke for de jøder som ble drept under Holocaust. Det ble etablert i 1953 gjennom «Minnesmerkeloven» vedtatt av Knesset. Navnet stammer fra et bibelsk vers: «Dem vil jeg i mitt hus og innenfor mine murer, gi «et minne og et navn» (Yad Vashem) som er bedre enn sønner og døtre. Et evig navn vil jeg gi dem, som ikke skal slettes ut.» (Jesaja, 6. kapittel, 5. vers.)

Yad Vashem ligger ved foten av Herzl-fjellet i Jerusalem. Det er et stort kompleks som innehoder et historisk museum, minneutstillinger, kunstgallerier, arkiver, utendørs minnesteder som De tilintetgjorte Samfunns Dal, en synagoge og et utdannelsessenter. Ikke-jøder som reddet jøder under Holocaust, ofte med stor fare for sitt eget liv, er hedret ved Yad Vashem som «Rettferdig blant nasjonene».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Setter stor pris på om du legger igjen et spor etter deg :)