mandag 13. oktober 2008

Årets TV Aksjon

Jeg hadde bestemt meg for å være bøssebærer i år også, etter en vellykket bøssebærertur i fjor, på Bjerkely. Men så dobbelbooket jeg meg, som vanlig.. Skulle nok hatt meg ei avtalebok jeg.. Så istedet for å gjøre en god gjerning, skal jeg til Norefjell og dekke en presentasjon av noe greier for Bygdeposten, med Marit Larsen. (Artisten)

Men for å gjøre mitt for årets TV aksjon, får jeg promotere TV aksjonen litt her på bloggen min. Minne om det, og håpe på at noen som leser dette, vil melde seg som bøssebærer eller gi en ekstra slant i år!

Litt fakta fra Vårt Land:
Innsamling til Blå Kors
 • TV-aksjonen skal hjelpe barn og unge som lider under voksnes rusmisbruk.
 • Aksjonens mål er å skape større åpenhet og bevissthet om rusmisbruk slik at flere barn får hjelp
 • Pengene som kommer inn, skal brukes til å etablere nødvendige tilbud til barn av rusmisbrukere.
 • Minst 120.000 barn og unge i Norge lider under foreldres rusmisbruk.
 • Er du berørt av andres eller eget rusmisbruk og ønsker hjelp, ring 800 87 944.
 • TV-aksjonen som eies av NRK, er verdens største innsamlingsaksjon på TV. 100.000 bøssebærere besøker 1,8 millioner husstander.
 • Hvis du vil bli bøssebærer, kan du ringe 02025
 • TV-aksjonen Blå Kors går av stabelen søndag 19 oktober
Artikkel fra Vårt Land:

Innsamling til barn i rusfamilier

Taushet, hemmeligholdelse og skamfølelse omgir ofte barn som vokser opp i et hjem preget av voksnes rusmiddelmisbruk.

Det kan føre til store psykiske problemer hos barnet.

Derfor går TV-aksjonen i år til Blå Kors for at de skal hjelpe barn og unge i denne situasjonen, både i og utenfor Norge.

Ett av prosjektene som skal utvides med innsamlede midler, er Barnas Stasjon. Dette er et tilbud til barnefamilier der en eller begge foreldrene misbruker rus og/eller er psykisk syke.

I dag finnes det bare én Barnas Stasjon i Norge, i Fredrikstad. Med midler fra TV-aksjonen vil Blå Kors opprette ytterligere fem Barnas Stasjoner rundt om i landet.

– Vi klarer å nå en brukergruppe som befinner seg i en sårbar situasjon. For tidligere rusmisbrukere skal vi være ettervernet som lærer dem å stå på egne bein. Ikke minst for barna skal vi være en støtte, et nettverk og et sted der barnet blir sett, sier daglig leder Lise Ødegård i Barnas Stasjon i Fredrikstad til NTB.

De kommer selv. Hun har drevet virksomheten i to og et halvt år og antallet brukere har steget fra 51 i 2006 til 127 i fjor.

– I år er det langt flere, men jeg har ikke fått telt opp ennå, sier hun.

Ødegård sier også at Barnas Stasjon har en annen og forebyggende målsetting.

– Vi vil jobbe med barn som står i fare for å bli rusmiddelbrukere. Det er bedre å komme til på et tidlig stadium og arbeide forebyggende, enn å se på at barnet utvikler seg til en ungdom som havner i rus, påpeker hun.

Til Barnas Stasjon kommer brukerne selv. De er ikke redde for å oppsøke stedet, slik noen kan være med det offentlige hjelpeapparatet

– Et kontrollbesøk hos lege og psykolog og en kontorsamtale i måneden er ikke nok for mange tidligere rusmisbrukere. De trenger støtte og omsorg når de skal starte livet sitt på nytt. Vi forsøker også å være veiledere for foreldre og lære dem til å sette gode og trygge grenser, sier hun.

Ferie og TUBA. Ferietilbud til barn som vokser opp i hjem med rusavhengighet er et annet tiltak TV-midlene skal gå til. Ferie i trygge omgivelser skal gi et pusterom i en vanskelig hverdag.

TUBA er et helt nytt behandlingstilbud for unge voksne (16-35) år som kommer fra hjem preget av rusmisbruk.

– Mange barn av rusmisbrukere klarer seg gjennom barndommen, men har behov for å bearbeide sin oppvekst som unge voksne. TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge som er Barn Av misbrukere. Med midler fra TV-aksjonen skal det opprettes TUBA-tilbud i de fem største byene i Norge, opplyser informasjonssjef Anita Daae i TV-aksjonen Blå Kors.

Steg for Steg er et fritidstilbud for mennesker som har kommet seg ut av rusavhengighet. Prosjekt Egen Bolig er et tiltak som først og fremst er rettet mot unge i etableringsfasen som har hatt en svært belastet oppvekst eller som ikke har noe nettverk å støtte seg til. Det er et nytt tilbud som Blå Kors starter med midler fra TV-aksjonen.

Halvparten av de innsamlede midlene skal gå til prosjekter i utlandet. Lesotho i det sørlige Afrika, industribyen Mariupol i Ukraina, slumområder i India og Brasil skal få midler fra årets TV-aksjon.

Kongen stiller opp. Kong Harald er TV-aksjonen Blå Kors’ høye beskytter.

– Vi er svært glad for at Hans Majestet Kongen har sagt ja til å være høy beskytter for årets TV-aksjon, sier Geir Gundersen, generalsekretær i Blå Kors Norge. Kongens deltakelse i årets aksjon er med å løfte fram en viktig gruppe som sjelden får en stemme i denne sammenheng, nemlig barna, sier han.

I alt 16 anerkjente norske kunstnere har donert kunstverk som skal auksjoneres bort til inntekt for årets innsamlingsaksjon. Kunstauksjonen er en nettauksjon på TV-aksjonens nettsider


****Da gjenstår det bare en oppfordring om å stille opp! Enten som sjåfør, bøssebærer eller giver!

2 kommentarer:

 1. Ja, dette er virkelig en god og viktig sak!

  Kan også nevne at Norsk Søndagsskoleforbund samarbeider med Blå Kors i denne TV-aksjonen.
  Mer om det kan du lese her:

  http://www.nssf.no/index.php?kat_id=16&art_id=725

  Håper mange tar seg tid til å se den TV-overførte gudstjenesten i Slottskapellet som skal vises på NRK aksjonsdagen 19.oktober. Barna skal synge, og også lese bønner fra barn som lever under slike vonde forhold.

  elis.

  SvarSlett
 2. Kjipt at jeg dobbelbooket meg.. igjen.. ha, ha. Tenkte ikke over at jeg sa ja til overtid med helikoptertur (JA! Jeg får endelig en tur i helikopter. Hurra! :) samme dag som TV- aksjonen.

  Jeg får ta det igjen neste år.. Hvis jeg har anledning da. Men jeg håper at folk stiller opp og at det blir samlet inn masse penger.

  Skal dere ut og gå eller?

  SvarSlett

Setter stor pris på om du legger igjen et spor etter deg :)