Så var det blitt midten av desember, den lengste mørkeste dagen i året. Det er snart jul, men det er jo litt koselig med lucia-kledde barn med lys på hodet og i handa. Og lussekatter er på sin gode plass i dag. Kanskje jeg må bake noen glutenfrie idag? Det har jeg ikke prøvd før, så kanskje det er på tide, så også jeg kan få smake de vidunderlige lussekattene? :)
Her er litt om Lucia-dagen for de som er interesserte:
Sancta Lucia
Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia
Natten er mørk og stum.
Med et det suser
i alle tyste rom
aom vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.
Lucia-dagen : 13 desember
Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne.
Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet.
Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.
I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.
Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge
Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne.
Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet.
Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.
I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.
Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge
(hentet fra: http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/selvein/klasse1/lucia.html )
Lussekatter
1 ½ pk. gjær
250g. smeltet margarin
7dl melk
1kg hvetemel
8 ss sukker
½ ts hjortetakksalt
litt safran eller gurkemeie til farging av deigen
1 egg til pensling av kakene
rosiner til pynt
Gjæren smuldres i melken som er varmet til fingervarmt. Dette helles i en bolle og tilsettes sukker, safran, hjortetakksalt og smeltet margarin. Melet røres i litt etter litt. Dryss deigen med litt mel, dekk over bollen med et fuktig klede og sett deigen til heving på et lunt sted.
Når deigen har hevet til dobbelt størrelse, has den ut på melet bord og eltes godt, rulles deretter til 2cm tykke pølser, som igjen skjæres i ca 10cm lange biter. Bitene formes som S-er eller to store C-er med "ryggen" mot hverandre. Kakene legges på bakeplate, dekkes med klede og skal igjen heve til dobbel størrelse.
Stekeovnen forvarmes til 225 grader. Kakene pensles med egg og pyntes med rosiner. Stekes pent gyldenbrune midt i ovnen, 10-15 minutter.
Lussekatter
1 ½ pk. gjær
250g. smeltet margarin
7dl melk
1kg hvetemel
8 ss sukker
½ ts hjortetakksalt
litt safran eller gurkemeie til farging av deigen
1 egg til pensling av kakene
rosiner til pynt
Gjæren smuldres i melken som er varmet til fingervarmt. Dette helles i en bolle og tilsettes sukker, safran, hjortetakksalt og smeltet margarin. Melet røres i litt etter litt. Dryss deigen med litt mel, dekk over bollen med et fuktig klede og sett deigen til heving på et lunt sted.
Når deigen har hevet til dobbelt størrelse, has den ut på melet bord og eltes godt, rulles deretter til 2cm tykke pølser, som igjen skjæres i ca 10cm lange biter. Bitene formes som S-er eller to store C-er med "ryggen" mot hverandre. Kakene legges på bakeplate, dekkes med klede og skal igjen heve til dobbel størrelse.
Stekeovnen forvarmes til 225 grader. Kakene pensles med egg og pyntes med rosiner. Stekes pent gyldenbrune midt i ovnen, 10-15 minutter.
Vil ønske dere er fin Sancta Lucia dag :)
Å, det hadde jeg glemt - at det er Luciadagen i dag..! Ja, ja, oh well. :) Takk for den koselige påminnelsen her da, Trine! Og god Lucia-dag til deg også! :)
SvarSlettHer er lussekattene ferdige. Sønnen i huset lurte på det i går om det ikke ble lusselkatter i dag. Og det ble det siden jeg ikke skal på jobb før kl.14.
SvarSlettØnsker deg en herlig luciadag :)